Haptonomie en zorgverlening
De druk op de zorg is groot. Steeds meer mensen willen gebruik maken van de zorg, terwijl het aantal zorgmedewerkers niet meer wordt. Hoe houd jij dit als zorgmedewerker vol? Je word steeds vaker gevraagd om extra diensten te draaien. Het werk is nooit af, sterker nog er is constant het gevoel dat je tekort schiet. Het is niet goed genoeg, je zou zoveel meer willen voor de cliënt.
Dan heb je nog de familie die ook graag ziet dat het anders en vaak beter kan. Eenmaal thuis willen echtgenoot en kinderen ook van alles. Je holt je de benen onder je lijf vandaan.
Tijdens mijn werkzame jaren als fysiotherapeut in de ouderenzorg heb ik met heel wat zorgmedewerkers mogen samenwerken. Werken aan beweegdoelen voor cliënten, werken aan goed verantwoorde tilinstructies en ook samen zoeken naar oplossingen om toch de best mogelijke zorg te kunnen verlenen.
Vervolgens ben ik de opleiding haptotherapie gaan volgen. En werk ik nu een aantal jaar in mijn eigen praktijk waar ik veel mensen in een 1 op 1 setting zie. In mijn werk ben ik altijd met de gevoelens en de waarneming van het lijf bezig. Wat voor patronen zet je in? Welk doel heeft dit? Hoe voelt dit voor jou? Waar loop je tegen aan, wat is je verlangen?

Bij zorgverleners, die ik steeds vaker in mijn praktijk zie als ze al zijn vastgelopen, zie ik vaak terug dat hun lijf niet meer wil ontspannen, er is geen rust. Het zenuwstelsel staat daarmee continu aan, dit zorgt voor burn-out, rug en schouder klachten, veel piekeren. En minstens zo belangrijk het zorgt onbedoeld ook voor spanning bij de client.
Met de workshops en trajecten krijg je inzicht in je eigen handelen. Hoe benader je cliënten, welke aansturing gaat jou makkelijk af?
Hoe stap je een ruimte binnen? Hoe nader je een cliënt? Hoe ga je om met de ruimte van de client. Welke uitnodiging geef jij aan de client? Kun je tijdens het zorg verlenen zowel gevoel voor je eigen lijf als dat van de client behouden? Met andere woorden kunnen jullie samen in beweging komen?
Hiervoor is constant een afstemming nodig met jezelf en de ander. Hierin kan ik op verschillende manieren begeleiding bieden. Te denken valt aan workshops, meerdaagse trainingen, meelopen op de afdeling (coaching on the job) of in 1 op 1 sessies.
Wat levert het op?
Door af te stemmen met je eigen lijf en je omgeving leer je dat spanning in je lijf er kan zijn en ook weer weg kan gaan. Je bewegingen worden afwisselender, de druk is er maar mag ook weer afnemen. Lichamelijk word je veerkrachtiger; dit draagt bij aan het verminderen van (lichamelijke) klachten, burn-out, overbelasting. En helpt je weer plezier te krijgen in wat je zo graag doet; zorg verlenen.
Benieuwd wat ik voor jou of voor je organisatie kan betekenen? Neem gerust contact op en wie weet zien we elkaar binnenkort.
